15/06/2010, 23h57
|
#21 | | Touch the Sky !
Par ici depuis July 2009
9 contributions de haut vol
Big Up ! offerts: 1
0 Big Up ! reçus dans 0 posts
| Citation:
Posté par Light Fajnie! A skąd znasz Madmoizelle?
Jak tam Warszawie? Były powodzie, nie? Czy sie troche uspokołiło teraz? | Studiuję francuski na uniwersytecie i kiedyś szukając jakichś informacji do wypracowania natknęłam się na tą stronę  No i bardzo się spodobała
Teraz juz spokojniej. Powodzie głównie były na południu. W Warszawie na szczęście spokojnie ; ) Chociaż poziom Wisły był naprawdę wysoki..
Ale się sporo dzieje teraz i w niedzielę wybieramy nowego prezydenta Polski.. |
| |
16/06/2010, 08h38
|
#22 | | Guest
n/a contributions de haut vol
| Citation:
Posté par Marzena Studiuję francuski na uniwersytecie i kiedyś szukając jakichś informacji do wypracowania natknęłam się na tą stronę  No i bardzo się spodobała
Teraz juz spokojniej. Powodzie głównie były na południu. W Warszawie na szczęście spokojnie ; ) Chociaż poziom Wisły był naprawdę wysoki..
Ale się sporo dzieje teraz i w niedzielę wybieramy nowego prezydenta Polski.. | Fajnie ze sie zapisaŀaś tutaj i ze piszes 
Jestem zadowolona ze sie uspokołiło teraz z tym descem...
No właśnie, widziałam ze bardzo sie mówi o tych wyborach (nie mogłam uwiezycz kiedy zobaczyłam w polskiej telewizji że Lech Kaczynski nie żył). Mój ojciec bardzo ogląda telewizjie et cały czas o tym mówi.
Ja tylko widziałam ze Komorowski roby czasem śmieszne błęndy kiedy mówi  | |
| |
21/06/2010, 00h07
|
#23 | | Touch the Sky !
Par ici depuis July 2009
| Tak, to było straszne. Ta katastrofa w Smoleńsku... Najgorsze, że zginął tam tata mojego kolegi..
A dzis wybory były..
I Komorowski teraz ma przewage..
Jest 2 którzy maja najwieksze szanse wygrac: Kaczyński i Komorowski, ale pewnie o tym wiesz 
Ja nie głosowałam na żadnego z nich ;P |
| |
22/06/2010, 23h08
|
#24 | | Guest
| O rane... to okropne że zginął tata twojego kolegi...
No, widziałam te pierwsze resultaty  Nie wiem co o tym myśleć, bo sie nie znam na tym. Ale dziwne by mi było gdyby Kaczyński wygrał, bo on jest taki podobny do swojego brata, no i też by był prezydętem... No ale będie co będzie !  | |
| |
25/06/2010, 23h51
|
#25 | | Touch the Sky !
Par ici depuis July 2009
| Dokładnie, będzie co będzie
A skąd Ty tak dobrze znasz polski  ? W ogóle mieszkasz we Francji? |
| |
26/06/2010, 10h21
|
#26 | | Guest
| Napiszę ci prywatną wiadomość żeby ci wytŀumaczyć 
Nie jestem pewna że znam dobrze język Polski, na pewno robie błędy
W sierpniu wracam do Polski na tydzień!!! Już nie mogę sie doczekać!!!!!! Codzień o tym myśłe! | |
| |
26/06/2010, 23h13
|
#27 | | Superstar.
Par ici depuis April 2009
187 contributions de haut vol
Big Up ! offerts: 173
186 Big Up ! reçus dans 64 posts
| Dzień dobry !
Une petite incruste en français, mais vous m'en voudrez pas. Juste pour dire que je suis allée en Pologne il y a quelques mois et que je suis littéralement tombée sous le charme de ce pays... et de la langue. Malheureusement, je ne parle pas polonais, mais je sais dire quelques mots comme : Dzień dobry, dziękuję, tak, nie (et nie gazowana pour non gazeuse... sauf que c'est rare en Pologne l'eau non gazeuse lol), proszę, przepraszam, do widzenia, HERBATA (un truc que j'ai du dire souvent pendant mon séjour... j'ai découvert que les polonais étaient fans de thé, et tant mieux)... les trucs de base quoi, et une phrase aussi : która godzina?
Mais vraiment je trouve que la Pologne est un pays magnifique. J'ai eu la chance de pouvoir aller à Varsovie (qui est une ville trop trop cool) et à Cracovie. Ainsi que dans le sud du pays, à la frontière avec la Slovaquie, dans une petite ville, mais dont j'ai oublié le nom...
Voilà ^^ |
| |
— Ont offert un Big up ! à ce post
: Marzena (29/06/2010)
27/06/2010, 22h07
|
#28 | | Guest
| C'est génial Take Me Out  Maintenant, il ne te reste plus qu'à apprendre la langue pour t'entraîner avec nous.......... et revenir encore en Pologne!!!!! Hihi | |
| |
29/06/2010, 22h16
|
#29 | | Touch the Sky !
Par ici depuis July 2009
| Oui, Light a raison!  Maintenant, juste apprendre le polonais
Et j'invite a Varsovie encore une fois ;P
Et oui, c'est vrai - les polonais j'adore le the  |
| |
29/06/2010, 22h35
|
#30 | | Guest
| Ale wstyd! Nawet nie wiedziałam ze Polacy tak uwielbiają herbate!!! No ale teraz, jak troche myśłe, to widzę ze faktycznie, w mojej rodzinie sie pije dużo herbaty!
No i teraz rozumiem dlaczego lubię też herbate  | |
| |
30/06/2010, 01h12
|
#31 |
Par ici depuis June 2010
68 contributions de haut vol
Big Up ! offerts: 4
20 Big Up ! reçus dans 13 posts
| hej hej fajnie widziec ze sa tutaj polki  nowa jestem na mademoizelle i juz mi sie bardzo podoba  !! |
| |
05/07/2010, 15h59
|
#32 | | Touch the Sky !
Par ici depuis July 2009
| Czesc Mary!
Tez pochodzisz z Polski?  |
| |
29/01/2011, 18h02
|
#33 | | Hop, du balai.
Par ici depuis January 2011
49 contributions de haut vol
Big Up ! offerts: 38
45 Big Up ! reçus dans 18 posts
| Haha, fajnie ze jest tyle mademoizelle z polski !
Wydaje mi sie ze nie ma tu juz nikogo, szkoda...  |
| |
10/03/2011, 00h08
|
#34 | | Touch the Sky !
Par ici depuis July 2009
| Jesteśmy 
Tylko niestety rzadko na forum się pisze..
Dziewczyny zmieńmy to!  |
| |
02/10/2011, 02h46
|
#35 | | Mélomane acharnée.
Par ici depuis August 2011
221 contributions de haut vol
Big Up ! offerts: 621
409 Big Up ! reçus dans 137 posts
| Est-ce que par hasard vous connaissez des films en Polonais sous-titrés anglais ou français, ou français/anglais sous-titré polonais ?  C'est le seul moyen que je vois pour vraiment réussir à l'apprendre correctement... |
| |
30/11/2011, 16h26
|
#36 | | Au pays de la Guinness
Par ici depuis November 2011
88 contributions de haut vol
Big Up ! offerts: 37
52 Big Up ! reçus dans 24 posts
| oh je fais remonter lesujet, je suis hypra étonnée de trouver ce post sur madmoizelle !
(désolée d'avance je n'ai pas les accents polonais et n'etant pas sur mon ordi perso , peut pas trop chercher)
Mowie troche po polsku, moja mama jest polka. Chce uczyc lepiej po polsku...ktos moze mi pomoc? |
| | | Outils de la discussion | | | | Modes d'affichage | Mode linéaire |
Règles de messages
| Tu ne peux pas ouvrir un nouveau sujet Tu ne peux pas poster de réponses Tu ne peux pas joindre de fichiers Tu ne peux pas éditer tes messages Impossible d'utiliser le code HTML : non | | | Fuseau horaire GMT +2. Il est actuellement 10h14. | |